Saturday, June 12, 2010

its all about psp sayang


video ni dibuat oleh aku semasa bosan XD


after exam selama 5 hari straight(yang menggilakan aku)
aku sambung dengan upgrade psp aku.
korang mungkin xpaham ape aku buat.
tapi aku nak terang jugak ;P



psp 3006
dibeli dengan harga rm920
dapat manual,charger,kotak dia,memory stick(fake)8GB,earphone(x ori),ngan beg psp tu,dan of course concole psp-piano black.

setelah hampir lama aku mendalami ilmu psp.
barulah aku tahu yang psp ni sebenarnya telah dihack.

baru la boleh main game pirate.
dan juga letak homebrew application.(application yg dibuat oleh programmer2 biasa)

Original Psp

psp-3000(original)(gune official firmware) sebenarnya boleh buat macam2 benda.
1)main psp game(original)
2)main mp4 video
3)dengar mp3
4)masuk internet(wifi diperlukan)
5)skype calling (camera diperlukan untuk webcam skype)
6)access playstation network
7)gune xmb biasa

Upgraded Psp(homebrew enabled)

tapi if kita guna psp-3000 yang diupgradekan.(gune custom firmware)
banyak lagi kita boleh buat selain semua function di atas.

1)main gameboy advance rom
2)main psx(atau psONE) game
3)main dreamcast
4)main game arcade
5)main n-ds rom
6)hack wireless(seriously)
7)tuka jadi cxmb(customize cross media bar)
8)jadi alarm clock
9)main psp game melalui memory stick(xperlu original)
10)baca pdf,ebook dan txt file
11)transfer file via wireless ke psp lain

okeh.

ni pulak ape yang ada dalam psp aku sekarang ni.



memory stickku:

mp3-segala lagu yang aku minat(1gb)

mp4-sikit2 mv korea(snsd FTW) dan 10 episode anime "Darker Than Black".

psp game-kingdom hearts BBS dan Monster Hunter Freedom Unite.

psx game-megamanX4-X6,Digimon World,Castlevania Sotn,Digital Card Battle,digimon rumble arena,Bomberman Fantasy Race,Final Fantasy IX(9).

gameboy game-pokemon silver

gameboy advance game-semua pokemon kat gba,semua megaman kat gba,dan banyak lagi.

cxmb-20lebih cxmb rasanya

application:

-bookr:baca pdf,txt dan htm,html file.

-dnas decyrpter:untuk KHBBS

-gopsp:media player

-Homebrew sorter:susun game

-Popsloader:enable game psx

-ad hoc file transfer:kasi file via wireless

-5.03 GEN-c:custom firmware

-ChickHEN R2:hen stand for homebrew enable


extended post:

ni lah cara aku untuk main game yang aku idam2kan.

Kingdom Hearts Birth By Sleep

tutorial ni untuk orang yang paham melayu nak main kh:BBS kat psp diorang.

Langkah 1
requirement:

ISO file crack: cvn-khbs.iso
File Size: 1,703,510,016 bytes

pastikan custom firmware anda:
5.50 Gen-D3,atau 5.03 GEN-C.(m33 tak pernah dicuba lagi)

umdGEN,Dnas decyrpter,winrar.


Langkah 2

gune umdgen untuk extract 3 files dari cvn-khbs.iso:
PSP_GAME \ USRDIR \ BBS1.DAT
PSP_GAME \ USRDIR \ BBS2.DAT
PSP_GAME \ USRDIR \ BBS3.DAT

extract ke root memory stick.

extract dnas decrypter ke dalam folder PSP/GAME directory,pastikan memory stick anda mempunyai lebih dari 700mb ruang kosong.

turn on psp anda dan pilih dnas decrypter di bahagian game dan biarkan ia selama 10minit.(screen akan menjadi hitam dan kembali ke menu selepas hampir 10 minit.)

Langkah 3

delete di memory stick anda:
BBS1.DAT
BBS2.DAT
BBS3.DAT


biarkan bbs1-dec,bbs2-dec dan bbs3-dec.
dan buka umdGEN.
pilih eboot dan gantikan dengan eboot yang disertakan.
gantikan seplugins dengan seplugins yg disertakan juga.
(buat backup seplugins anda)

dan anda sekarang boleh enjoy khbbs. :D

Download

download untuk semua benda dalam tut ni



TAMAT


setakat ni je la post aku.panjang benar.
btw aku tengah usha2 n-dsi.
sapa nak jual kasi tau la kat aku.
hee XD

(upgraded psp tu asalnya original psp jugak,jgn confuse)







5 comments:

amirfazwan said...

bleh bc pdf tu yg sodap di dongar..huhu

MadRaven said...

psp1000 ko tau care nk bt CFW die x?

syafeeq said...

depend pade ofw kau la.
boleh je.1000 la paling senang.

edwinooi1991 said...

Psp kamu tu Rachet Clank edition?

syafeeq faXys said...

xla,psp tu biasa punya version.
pirate jek.hahaha